(013) 536 82 15

naar overzicht

Waarom is het groen niet zoals ik dat wil hebben?

Laatst belde een ondernemer uit mijn netwerk me op en ik hoorde al direct dat hij ergens mee zat. Hij vroeg of ik eens wilde kijken naar zijn drukwerk. Hij had een flyer laten drukken die hij op een grote internationale beurs wilde uitdelen aan bezoekers van zijn stand, maar hij was niet blij met het resultaat.

Hij kwam langs en liet teleurgesteld de flyer zien. Ik vond het er prima uitzien dus ik snapte niet wat er mis mee was. De flyer was gedrukt op stevig papier. Sprekende en scherpe foto’s trokken mijn aandacht en de flyer was overzichtelijk ingedeeld. Prima toch?
Niet dus! Die groene kleur was niet zoals op zijn website. Daar is het een frisse en heldere groen en op de flyer was het groen donkerder en doffer. Hoe kan dat nou?

groen op de website en groen op de flyer

Opbouw kleuren

Om te snappen waarom er verschil zit in de kleuren in het drukwerk en op de website is het goed om te weten hoe kleuren worden opgebouwd. Op een beeldscherm worden kleuren opgebouwd uit rood, groen en blauw licht. Daarmee kunnen miljoenen kleuren gecreëerd worden op een zwart scherm. Niet ieder scherm toont een kleur echter hetzelfde. Dit kan liggen aan de instellingen en de kwaliteit van het beeldscherm.

opbouw rgb en cmyk kleuren

Kleuren drukwerk

Voor drukwerk gebruik je inkt. Daar worden kleuren opgebouwd met cyaan (helderblauw), magenta (roze), gele en zwarte inkt op een lichte ondergrond. De inkten worden over elkaar gedrukt waardoor nieuwe kleuren ontstaan. Ook al heet het full colour drukwerk, je kunt er niet zoveel kleuren mee creëren als de beeldschermen tegenwoordig kunnen tonen. Omdat inkt transparant is, heeft ook de kleur van het papier invloed op de gedrukte kleur. Heeft het papier een gele tint dan zal de groene kleur minder koel zijn dan wanneer je het op spierwit papier drukt. Ook gedraagt inkt zich anders op glanzend papier dan op mat papier. Bij mat papier trekt de inkt meer in waardoor de kleuren doffer zijn.

afbeelding in rgb en cmyk

Er zijn dus veel factoren die invloed hebben op kleuren. In een volgend blog zal ik tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat de kleuren op je website en drukwerk hetzelfde zijn.

Brigitte
ontwerper

naar overzicht

Wil je je bedrijf laten groeien?

Een nieuwe markt aanboren? Of meer naamsbekendheid? Maak een afspraak voor een gratis telefonisch huisstijlgesprek en drie kwartier lang hebben we het over jouw huisstijluitdaging. Hierna kunnen wij zeggen of we er wat mee kunnen.

Droom je van een eigen bedrijf?

En wil je een huisstijl die echt bij je bedrijf past? Niet dertien-in-een-dozijn, maar uniek en onderscheidend? Maak dan een afspraak voor een gratis telefonisch huisstijlgesprek van 45 minuten en ontdek hoe wij je daarmee kunnen helpen.